Pitkäjänteisyys voittaa lahjakkuuden

Pitkäjänteisyys voittaa lahjakkuuden

Lahjakkaaksi ihmiseksi yleensä määritellään sellainen yksilö, joka saavuttaa tietyn asian suhteellisen nopeasti ja pienellä vaivannäöllä. Jos tämä asia on vielä sellainen, jota tämä yksilö tykkää tehdä, tulee yleensä jättimenestys.

Kuitenkin harva meistä on kovinkaan lahjakas siinä mitä me tykkäämme tehdä. Tämä on ihan okei! Voimme silti saavuttaa unelmanne siinä asiassa mistä tykkäämme tehdä. Tähän on myös toinen keino kuin lahjakkuus. Sitä kutsutaan pitkäjänteiseksi tekemiseksi.

Pitkäjänteinen tekeminen on sitä, että toistat samoja asioita päivästä toiseen, joka vie sinua kohti tätä tavoitetta. Nämä toistettavat asiat ovat yleensä tylsiä. Tai niitä niistä yleensä tulee ajan kanssa tylsiä. Mutta tämä on juuri se hopealuoti meille, jotka emme ole niin lahjakkaita. Salaisuus, kun piilee siinä, että harva lahjakas jaksaa toistaa näitä tylsiä asioita päivästä toiseen. Hän luottaa vain omaan lahjakkuuteensa. Kun aika kuluu tylsien asioiden toistamien voittaa lahjakkaan. Tällä tavoin pitkäjänteinen tekeminen voittaa lahjakkuuden.

Mitä nämä tylsät asiat sitten ovat?

Otetaan esimerkiksi urheilu. Syvennytään urheilussa vielä minun harrastukseeni voimamieslajeihin. Tylsiä asioita mitä toistaa päivittäin ovat esimerkiksi:

  1. Teet joka päivä aamuisin yogan/venyttelyn. Tämä on perus ”tylsä” rutiini. Tämä on varmasti alkuun hauskaa, ehkä ensimmäiset 5 päivää. Mutta miten käy 341 päivän jälkeen? Tietenkin tässäkin rutiinin liikkeiden vaihtaminen auttaa antamaan uutta boostia. Mutta se on silti tehtävä
  2. Suoritustasi ja palautumistasi tukevan ruuan syöminen. Aina ei haluta syödä. Aina ei nälätä. Joskus nälättää todella paljon ja sitten et voi syödä. Tällaista se urheilu on, ruuat on syötävä silti suunnitelman mukaan. Jos haluat maksimoida suorituksesi ja palautumisen, et voi alkaa sooloilemaan ruokailujesi kanssa. Pitkässä juoksussa kiität itseäsi ja voitat lahjakkuuden
  3. Tylsien perusasioiden hinkkaaminen treenissä ja jatkuva tekninen viilaaminen. Tämä on monelle muullekin urheilulajille tuttua. Mestarinkin on palattava perusteisiin. Perusteknisiin asioihin. Aina ei voi juosta sitä 100m täyttä vetoa. (tai voimamiesurheilussa tehdä maksimi tukkia tai merimiestelineen kantoa)
  4. Omien suorituksien lajitekninen analysointi. Myös epäonnistumisten jälkeen! Silloin varsinkin, vaikka kuinka kipeää se tekisikin. Samoin myös onnistumisten ja voittojen jälkeen, vaikka olo olisi, että seisot maailman huipulla. Suorituksissasi saattoi silti olla petrattavaa.

Tässä lueteltuna vain neljä esimerkkiä siitä mitä jokaisen urheilijan, joka ottaa oman lajinsa tosissaan tulisi tehdä. Nämä ovat monesti niitä perus tylsiä asioita, mutta ne on silti tehtävä. Muut eivät niitä sinun puolestasi tee. Tai voi valmentajasi ja tukiverkkosi näissä sinua auttaa, mutta jos et sisäistä näit et ole pitkäjänteinen. Etkä tule voittamaan lahjakkuutta.

Takaisin blogiin