Tarinani Ylipainoisesta & kiusatusta Voimamieheksi

Tarinani Ylipainoisesta & kiusatusta Voimamieheksi

Ylipainoisuus ja koulukiusaaminen

Lapsena en juuri kauheasti harrastanut liikuntaa. Mitä nyt joskus aina silloin tällöin ulkona touhusin, mutta ikinä en vihannut liikuntaa. Olin omasta mielestäni jo lapsena suhteellisen vahva verrattuna muihin saman ikäisiin kavereihin. Kuitenkin ruoka minulle on maistunut aina todella hyvin voisi sanoa jopa, että liiankin hyvin. Olin siis ylipainoinen ala-asteikäisenä ja koulukiusattu samasta aiheesta. Kouluterkkarit oli myös yhtä tuskaa, kun tiesin mikä tuomio sieltä tulee... En osaa sanoa onko tänä päivänä hieman lempeämpi lähestymistapa terkkarin vastaanotolla.

Ala-asteikäisenä oli pyöreät posket n. 11-12vuotiaana

"Syöntiongelma"


En tiedä onko minulle kehittynyt jonkin sortin väärä suhtautuminen ruokaa kohtaan jostain lapsuudesta (sieltä monet "ongelmat" kun kumpuaa), oli niin tai näin en ole asiaa vielä itsekkään täysin ratkaissut. Ikinä mitään syömishäiriötä minulla ei tietääkseni ole ollut (yhden dietin jälkeen tuli kylläkin kovia syönti kohtauksia, mutta näistä lisää jossain toisessa kirjoituksessa). Joka tapauksessa olen aina tykännyt syödä ja paljon, varsinkin suuria ruokamääriä kerralla, siten että tunnen oloni tosi kylläiseksi. Vuosien varrella olen kuitenkin kokeillut ja tehnyt erilaisia tapoja syödä. Olen punninnut joka gramman, olen unohtanut punnitsemisen kokonaan tai sitten ole silmämääräisesti tehnyt asioita. Pointti tässä on, että tiedän mistä puhun ja olen löytänyt monia niksejä mistä voi olla sinullekin hyötyä. Loppu peleissä tämä on hyvin myös mentaalista asiaa kuitenkin. 

Urheilusta innostuminen


Yläasteelle siirryttäessä innostuin urheilusta enemmältä. Innostuin varsinkin temppuilusta (trampoliinilla hyppelystä ja lopulta volttien heittämisestä maasta asti. tämä taito on säilynyt edelleen tähän päivään asti). Silloin laihduin hyvinkin nopeasti ja karistin ylipainoni. Mitään radikaalia pituuskasvua ei minulle ikinä tapahtunut, mutta murrosiällä oli varmaan oma roolinsa tässä + merkittävästi kasvaneella liikunnan määrällä (temppuilu).

Juuri aloittanut treenaamisen. Ikää noin 13-14 vuotta. Hoikistuin huomattavasti 12-13 vuotiaaana.13-14 vuotiaana mukaan astuivat sitten punttisalitreenit. Ensimmäiset vuodet aina 15-vuoteen asti. Vietettiin kotisalilla ja siitä sitten mopokortin saatua siirryttiin kunnan salille pumppailemaan. Minulla on identtinen kaksoisveli, joten kilpailu oli kovaa ja ikinä ei tarvinnut yksin treenata. Sitten se maaginen kysymys: milloin penkkasin eka kertaa 100kg. Olisinko ollut silloin 16-17 vuotias (tästä on jossain videokin, hox elettiin ennen älypuhelimia). Lihasta tarttui todella nopeaan tahtia ja hyvin nopeasti se nousi jostain 60kg aina 80kg asti (noin 3 vuoden aikana)

Kuvassa 16 vuotiaana ja takana näkyy kotisali. Pari vuotta treenaamista takana

Aika "pehmeä" kunto kuvassa 16-vuotiaana. Takana treeniä pari vuotta

Voimanoston aikakausi 


Ensimmäiset voimanostokisat kävin juuri ennen armeijaa 19-vuotiaana, kun salille sattui eräs kaveri, joka sanoi, että meillä oli veljeni kanssa kova penkkitulos. Itsellä ei ollut tuolloin mitään hajua oliko vai. Kuitenkin muutaman viikon valmistautumisella mentiin SM- kisoihin ja sieltähän tarttui junior sarjan sm-kultamitalli alle 82,5kg sarjasta tuloksella 142,5kg (raaka penkki ei varusteita). PS. kisojen jälkeen otin salipenkkinä 150kg

Tässä linkki ensimmäisiin kisoihin ja nostovideoon: https://youtube.com/shorts/4nB9-3qQ12E?feature=share 


Armeijan jälkeen kisailin aktiivisemmin voimanostossa kaikissa kolmessa lajissa (kyykky-penkki-mave) aina siihen asti, että en päässyt junior sarjaa (alle 23v siis). Kerrytin tänä aikana 2x Voimanoston SM-hopeaa (veli otti aina kultaa). Parhaiksi tuloksiksi jäi kisoissa: 250kg kyykky, 140kg penkki, 240kg veto. Salilla: 270kg kyykky, 155kg penkki, 250kg veto)

Armeijan aikana laihduin paljon ja menetin myös lihasta, kun en päässyt treenaamaan. Kuva syksy 2014. Sain kuitenkin nopeasti lihakset & voimat takaisin. Uudet enkat tuli n.6kk armeijan jälkeen.

Voimanoston SM-kisat 2017 (armeijan jälkeen)

Kestävyysurheilukausi

Tämän jälkeen treenasin edelleen voimapainotteisesti. Mutta matkaan mahtui myös lyhyempi kestävyysurheilukausi, jossa halusin haastaa itseäni uudella tavalla. Harrastin tätä noin 2-vuoden ajan, jossa kävin yhdet perusmatkan triathloin kisat (1,5km uinti, 40km pyöräily, 10km juoksu) ja yhden puolimaratonin aikaan 1h 39min. Suurempaa "menestystä" ei näistä tullut, mutta kokemusta sitäkin enemmän

Avovesiuintia kesällä 2020

,

Sisäpyöräilyä "aero" asennossa 2020

Terwamarton (puolikas) Oulussa 2020 aikaan 1h 39min

Strongman


Keväällä 2021 päätin, että nyt on jälleen uuden aikakauden aika ja palataan siihen mistä todella nautin eli voimailuun. Päätin aloitta voimamiesteeni. Miksi? Koska tämä yhdistää voimailua ja toiminnallisuutta myös. Tähän mennessä olen käynyt parit kilpailut (yhdet pikkujoulu ja toiset oli Lapin Riskein 2022 Rovaniemellä). Tulevia kilpailuja on jonossa ja oma potentiaali näyttää näissä ihan hyvältä.

Lapin Riskein Rovaniemellä kesäkuu 2022

Mitä seuraavaksi?

Tällä hetkellä valmistaudun kohti MM kisoja, jossa maailman parhaat 80kg kiloiset voimamiehet ottaa mittaa toisistaan. Kisat tullaan järjestämään 11-14. marraskuussa Daytona Beachilla, Floridassa U.S. Tapahtuma on nimeltään Official Strongman Games 2022

Lunastin tänne paikan voittamalla Kalotin Vahvin 2022 80kg miesten sarjan. 

Kalotin Vahvin 2022 U80kg sarjan voitto. Matka jatkuu kohti MM-kisoja (OSG-22)

Mitä olen oppinut?


Vuosien varrella tajusin, että olen opiskellut älyttömän määrään asiaa liittyen liikuntaan, syömiseen, voimailuun, treenaamiseen, palautumiseen, kestävyysurheiluun jne. että päätin nyt on aika antaa tätä hedelmää myös muille. Lisäksi kysyntää alkoi tulemaan jo tutun tutuilta "voisitko tehdä mulle treeniohjelmaa..." Loppu onkin sitten historiaa: hyvin monet muutkin jo +3000 asiakasta on hyötynyt minun ohjelmistani ja valmennuksestani, jotka oikeasti toimivat. Koska voit vain niin paljon opiskella, mutta ilman kokemusta se on monesti vain arvailua -Joni

 

 

 

Eräs muutoskuva. Ylemmässä kuvassa vuosi 2014 paino 75kg. Alempi kuva 2022 paino 85kg

Takaisin blogiin