Miksi säännöllinen ateriarytmi toimii?

Miksi säännöllinen ateriarytmi toimii?

Säännöllisen ateriarytmin voi jokainen meistä tulkita hieman eri tavalla. Mutta määritellään se siten, että syöt 3-5 ateriaa päivässä (24h aikana) suurin piirtein tasaisin väliajoin. Kuten esimerkiksi

  • Aamupala kello 08.00
  • Lounas kello 11.30
  • Välipala kello 14.00
  • Illallinen kello 18.00
  • Iltapala kello 21.00

Tässä oli esimerkki viiden aterian päivästä. Aterioiden kellonajat saattavat poiketa hieman ihmisestä toiseen. Osa saattaa myös jättää välipala syömättä, mutta periaate on kuitenkin sama. Keskimäärin 3-5 ateriaa per päivä.

Mitä hyötyjä saavutat sitten tasaisesta ateriarytmistä? Yksi suurimmista eduista on se, että sinulla ei pääse nälkä yllättämään päivän aikana. Tarkoitan sellaista nälkää, että mielesi tekisi ahmia mitä tahansa eteensä saat. Pieni nälkä ennen seuraavaa ateriaa kuuluukin asiaan.

Otetaan esimerkki missä ateriarytmi menee pieleen. Syöt vain aamupalan ja jostain syystä töissä on kiirettä ja lounas jää välistä. Samoin välipala jää välistä, kun et ole sitä valmistanut tai ehtinyt käydä kaupasta hakemassa. Kun kello tulee 17.00 ja olet kotona, on nälkä aivan valtava… Alat lappamaan ruokaa suuhusi lähes kaksin käsin ja pian huomaat, että söit aivan liika. Vielä sellaista ruokaa mitä sinun ei pitäisi syödä: leivoksia, karkkia ja niin edelleen

Mikä auttaa sitten tasaisen ateriarytmin ylläpitämisessä, koska päivät saattavat tuoda mitä sattuu tiellensä? Helpoin tapa on mealpreppaus. Eli se, että valmistat useamman päivän ateriat valmiiksi jääkaappiisi. Täten sinulla ei ole tekosyitä myöskään jättää niitä syömättä tai poiketa ruokavaliostasi. Aamulla saatat napata jääkaapista työmatkallesi mukaan smoothien minkä teit edellisenä iltana. Lounaaksi sinulla onkin makaronilaatikkoa ja salaattia, jonka otat jääkapistasi mukaan aamulla. Välipalaksi olet tehnyt pari leipää valmiiksi rasiaan, jonka otat myös mukaasi.

Mutta minä en valmista omia ruokia. Syön ne ulkona. Tämäkin on ihan okei. Tässä tapauksessa tärkeintä on se, että sinulla on jokin suunnitelma. Tiedät suurin piirtein missä tulet päiväsi aikana syömään. Lisäksi sinulla on suunnitelma sille mitä laitat lautasellesi, kun lounas hetki koittaa. Tämä on varsinkin tärkeää, jos tavoitteesi on pudottaa painoa. Sinulla on jokin lautasmalli mielessä mihin tähtäät.

Tulisiko jokaisen aterian energiasisältö olla samanlainen? Jokaisen aterian ei tarvitse olla energiasisällöltään samanlaisia. Tärkeämpää on se, että saavutat päivän aikana oman energiatarpeesi (kalorit) ja makrot (proteiini, rasvat ja hiilihydraatit). Kuitenkin muutamia periaatteita tässä oman jaksamisen kannalta olisi hyvä olla. Kuten se, että treeniä edeltävässä ateriassa olisi hyvä olla vähemmän rasvaa, jotta ruoka ei jää ”kellumaan” mahaan. Lisäksi iltapalalla on hyvä myös olla riittävästi ruokaa ja hiilihydraatteja, koska se auttaa monia meistä nukahtamaan paremmin.

Mutta eikä tasainen ateriarytmi auta minua palautumaan tehokkaammin treeneistä? Kyllä tämäkin väite voidaan olettaa pitää paikkaansa. Mutta kuitenkin sillä, että syötkö 3 vai 5 ateriaa päivässä, ei välttämättä ole niin suurta merkitystä.

Tässä oli muutama peruste sille, miksi tasainen ateriarytmi on tapa, joka olisi syytä opetella. Näen suurimman hyödyn tasaisesta ateriarytmistä erityisesti tavoitteellista urheilua harrastaville tai muuten vain itsensä hyvinvoinnista kiinnostuneille

- Joni

Takaisin blogiin